Kurtlar Vadisi

Hazırlayan: Esra Kamacı

Diziler bireyi, aileyi, sokağı ve hatta toplumu şekillendiren önemli eğlence araçlarından biridir. Türk dizileri Türkiye’yle sınırlı kalmayıp pek çok ülkede ilgiyle takip ediliyor. Türk dizilerini inceleyeceğimiz seriye Kurtlar Vadisi ile başlıyoruz!

Kurtlar Vadisi, 2003 yılında yayın hayatına başlayan, 2005 yılına kadar durmaksızın devam eden, ardından farklı dizi/film içerikleri ile seyircinin karşısına çıkan bir hikayeye sahip. “Bu bir mafya dizisidir.” sloganıyla yayımlanmaya başlayan dizi büyük ilgiyle takip edilmiştir.

Necati Nida, “Kurtlar Vadisi Bir Mafya Dizisi(mi)dir?” başlıklı yazısında devlet-mafya ilişkisinin dizi çerçevesinde tartışmaya alındığını belirtiyor. Nida, Türk mafyasında görülmeyen, bize ait olmayan ögeleri taşımasının da önemli bir husus olduğunu vurguluyor.

Yazıda, Kurtlar Vadisi’nin popülerliği de ele alınıyor. Özellikle genç erkekler arasında oldukça yüksek bir izleyici kitlesine sahip olduğu belirtilen dizinin başarısı reklam ve pazarlama stratejileri ile de ilişkilendiriliyor.

“Kurtlar Vadisi: Bu Bir Mafya-Star Dizisidir!” başlıklı yazısında Murat Menteş, senaryosu ve oyunculukları bağlamında diziye eleştirel bir bakış getiriyor. İzleyicinin senaryonun gerçek hayat ile ilişkili olduğuna yönelik fikri de Menteş’in eleştiri oklarının ucunda yer alıyor.

Menteş yazısında Kurtlar Vadisi’nin en çok insanların siyasi söylemlerini aktarmak için bir araç niteliği taşıması ile gündeme geldiğini belirtiyor. “Neden siyasi meselelerimiz bir televizyon dizisi vesilesiyle tartışılıyor? Neden?”

Gökhan Özcan “Polat Alemdar Hayata Karışıyor!” yazısında Kurtlar Vadisi karakterlerinin gerçek hayatta nasıl yer bulduğunu anlatıyor. Çakır karakterine düzenlenen cenaze namazı, genç erkek Polat Alemdar’mışcasına tavırlarının olumsuz sonuçlarına değiniyor.

Özcan’ın bahsettiği durumun örneğini Gerçek Hayat dergisindeki bir haber metninde gözlemliyoruz. “Çakır ölmedi kalbimizde yaşıyor!” başlığı ile verilen haberde Kocaeli ve Sakarya’da Çakır karakteri için düzenlenen cenaze namazlarına değiniliyor.

Kurtlar Vadisi’nin nüfusun genç popülasyonu başta olmak üzere toplumu nasıl etkilediğini örneklendirmek adına Gökhan Özcan’ın “Racon Kesmekle Hayat Geçer Mi?” yazısı okunabilir. Kurtlar Vadisi’nin gençlerin ideallerini nasıl etkilediğini yazı vasıtası ile gözlemleyebiliriz.

Özcan, yetkililer kadar ailelerin de mevcut durumdan sorumlu olduğunu belirtiyor. “Bugün hayat hakkında hiçbir dengeli fikir sahibi olmayan çocuklarımız, kumandaları ellerinden alındığında histeri krizleri geçiren mafya dizisi bağımlıları olarak yaşıyor evlerimizde.”

Kurtlar Vadisi’ne ve daha pek çok diziye dair içeriklere İDP Kataloğundan ulaşabilirsiniz. Dizilere dair serimize yeni paylaşımlarla devam edeceğiz, incelememizi istediğiniz diziyi yorum olarak bize yazabilirsiniz.

Leave a Comment