Gıda Bankacılığı

Gıda bankacılığı, özü itibariyle bağış olarak yapılan gıda yardımlarının ihtiyaç sahiplerine dağıtılması manasına gelmektedir. Türkiye’de Gıda Bankacılığı faaliyetini sadece dernekler veya vakıflar yürütebilmektedir. Gıda Bankacılığında bağışın mutlak suretle gıda maddesi niteliğinde olması ve “bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere” şartı ile verilmiş olması aranmaktadır.

Batuhan Buğra Akartepe “Türkiye’de Gıda Bankacılığı ve Zekat İlişkisi” başlıklı metninde dünyada ve Türkiye’de tarihsel süreci ile gıda bankacılığını ele alıyor. Akartepe metninde, Türkiye’deki gıda bankacılığı uygulamalarını inceleyerek, gıda bankacılığı ile zekât ilişkisini irdeliyor. Yarım asırlık bir fikri serüvene sahip olan gıda bankacılığının her geçen gün gelişerek devam ettiğini vurgulayan Akartepe, Türkiye’de ilk gıda bankacılığı faaliyetinin geliştirildiği 2004 yılından bu güne sosyal yardımların hızla ilerlediğinin altını çiziyor.

Yazının tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Leave a Comment