Twitter’a Dair Yazılanlar
Hazırlayan: Esra Kamacı
Sizlerle bu mecrada iletişim kurmamızı sağlayan Twitter 2006’da hayatımıza dahil oldu, 2011’de Türkçe kullanılabilir hale geldi. Uzakları yakın eden, dünyanın öbür ucundan haber uçuran ve bazılarımız için vazgeçilmez olan Twitter hakkında yazılanlar oldukça dikkat çekiyor.
Yüce Zerey, 2009 yılında “Sosyal Medyanın Yeni Trendi Twitter” başlıklı yazısında Twitter’ın ne olduğu sorusunu yanıtlıyor. Postmodern internet alışkanlıklarını anlamadan Twitter’ın kavranamayacağını aktaran Zerey, Twitter’ın hızlı yayılımına değiniyor.
“Twitter’ın ne olup ne olmadığına dair merakımızı tatmin edebilmek için uygulamanın daha derinlerine indiğimizde Twitter’ın arka planında yatan, microcasting, contentcasting ve social networking gibi postmodern internet kavramları ile karşılaşıyoruz.”
“Follower Ne Demek?” başlıklı yazısında Merve Akbaş, Twitter’ın Facebook gibi diğer sosyal medya platformlarını geçeceğine dair yazmış. Follower kavramının popülerlik ile ilgisini, sorduğu sorular ile açıklıyor.
Anadolu Gençlik Dergisi, “Facebook ve Twitter Utanmayı Unutturuyor” başlıklı yazı ile, sosyal medyanın toplumların algısını nasıl inşa ettiğine odaklanıyor. “…Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri, bireysel ve toplumsal değerlerin yitirilmesine zemin hazırlıyor.”
Yazıda, Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi’nin yanı sıra uzmanların fikirlerine de yer veriliyor. Fatma Barbarosoğlu, Kemal Sayar, Rowland Miller gibi isimlerin görüşlerine yer verilen yazıda, temel odak sosyal medyanın dezavantajlı noktaları üzerinden şekilleniyor.
İktibas dergisi, Yeni Şafak gazetesinin gündeminde ilişkin bir içeriğe yer veriyor. “Twitter’da Psikolojik Harp Operasyonu” başlığı ile, Amerika’nın sosyal medya üzerinden uyguladığı psikolojik savaşa örnekler sunuyor.
Yazıda, Amerika’nın hak ihlallerini de bu platformlar üzerinden meşrulaştırdığı açıklanıyor. “ABD, savaş stratejisinin önemli bir ayağını da sosyal medya platformları üzerinden psikolojik operasyon yaparak yürütüyor.”
Twitter’a ve sosyal medya platformlarına dair daha pek çok yazıya İDP Kataloğundan ulaşabilirsiniz.