Orta Çağ Mimarisi ile Yüz Kuleli Şehir: Prag

Yazar: Ahsen Demirel

Yaptığımız Avrupa turu kapsamında Avrupa’nın en eski tarihi miraslarından birine ev sahipliği yapan, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag şehrini de görme imkanımız oldu. Prag, “Altın Şehir”, “Masal Şehir”, “Yüz Kuleli Şehir” isimleriyle de bilinen bir Orta Çağ masalı şehri.

Biraz uykusuzluk ve yol yorgunluğu üzerimizde hakimken sabahın erken saatlerinde Prag’a vardık. Şehre vardığımız anda şehrin inanılmaz tarihi atmosferi ve mimari güzelliği içinde kendimi buldum. Arnavut kaldırımlı sokaklarındaki binaların ince işlemelerinin, kulelerin ve tarihi köprünün önünden geçerken kendimi adeta bir roman içerisindeymiş gibi hissettim.

Zaten şehrin tarihi güzelliği, mimarilerin ve sokakların verdiği Orta Çağ hissiyatı yıllar geçse de zihninizde bıraktığı o güzel izle kalacaktır.

Otobüsümüzün durduğu noktadan şehir merkezine doğru yürümeye başladık. Etraftaki tramvayın sesi, turist ve yerlilerin adımları ve sabahın sessizliği şehre hakimdi. Önceliğimiz Türk restoranı bulup günlerce hasret kaldığımız bir kase sıcak çorba içmek ve yemek yemekti. Şehirde Türk restoranı bulmak pek zor olmadı, girdiğimiz restoranda çalışanlar bizi güzel bir şekilde ağırladılar. Yemeğimizden sonra şehri turlamaya devam ettik.

Rastgele girdiğimiz bir sokakta karşıma çıkan ve beni güzelliğiyle etkisi altına alan Jübile Sinagogu’nu gördüm. Sinagog 1906 yılında inşa edilmiş, şehrin en yeni ve en büyük sinagogu olmasıyla biliniyor. Şu anda da ibadete ve turistlere açık bir şekilde hizmet vermeye devam etmekte.

Eski Kent Meydanı’nda 1410 yılında inşa edilmiş, dünyanın en eski üçüncü saati olan ve hâlâ çalışmaya devam eden Astronomik Saat Kulesi bulunmakta. Orta Çağ’a özel bu Astronomik Saat Kulesinin bir özelliği, 12 saat dilimini ve 12 burcun sembollerini gösteriyor olması. Saat inanılmaz detaylara sahip ve etrafında heykeller bulunmakta. Alttaki heykeller astronomu, filozofu, tarihçiyi, bilimi ve Mikail’i temsil ediyor ve hareketsizler.

Prag, “Altın Şehir”, “Masal Şehir”, “Yüz Kuleli Şehir” isimleriyle de bilinen bir Orta Çağ masalı şehri.

Yukarıda yer alan heykellerin farklı anlamları var: elinde ayna tutan heykel kibri, kese tutan zenginliği ve açgözlülüğü; enstrüman tutan eğlenceyi; iskelet ise ölümü temsil eder. İskelet saat başında elindeki ipi çekerek çanlar şehirde yankılanır, pencerenin gerisinde bulunan 12 havari hareket eder ve iskelet elindeki kum saatinin dönmesiyle herkesin ölümlü olduğunu hatırlattığı bilinir. Diğer heykeller ise başlarını sallayarak ölüme hazır olmadıklarını ifade ederler. Kulenin bu eşsiz detaylarını inceledikten sonra ziyaret günlerinde belirli bir ücret ile kuleye çıkabilir, şehrin manzarasını izleyebilirsiniz.

Kısa bir zaman diliminde yürüyerek gezdiğim bu şehre veda etmeden Prag’ın en çok sevilen sokak lezzetlerinden biri olan Trdelnik tatlısını aldım. Çikolata, şeker ve hamurdan oluşan güzel görünüme sahip bu tatlıyı, tatlı seven bir insan olarak fazla şekerli bulduğumu söyleyebilirim. Fakat bir gün yolunuz düşerse denemeden döndüm demeyin! Zaten şehrin tarihi güzelliği, mimarilerin ve sokakların verdiği Orta Çağ hissiyatı yıllar geçse de zihninizde bıraktığı o güzel izle kalacaktır.

Ahsen Demirel
1999 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji bölümünden 2021 yılında mezun olmuştur. Şu anda Aile Danışmanlığı ve Eğitimi üzerine tezli yüksek lisans yapmaktadır.  
Leave a Comment